09/10/2017 Силвана Василева Галерия

Интериорът през 2018-та

Изложението Milan Design Week 2017 се запомни като изключително цветно събитие. След анализа на видяното там и на парижкото Maison et Objet, естествено се очертаха очакванията за това кои ще са актуалните цветове и тенденции в интериора за 2018-та година.

 
Наситените, ярки тонове, както прогнозират експертите, се завръщат заедно с характерната палитра и дизайн на 80-те. 
Maison et Objet 2017 извежда още захарното розово, наречено Millennial или Tumblr Pink като един от актуалните нюанси. Той успешно ще омекоти и “подслади” тъмните, наситени тонове, които също ще срещаме често в интериорите на 2018-та. А именно - тъмно синьо, наситено лилаво, тъмно зелено, черно и сиво. 
 
Друг тренд, който се оформя са  “черните линии”, които ще подчертават геометрията в интериора през следващата година. Срещаме ги под формата на осветителни тела, етажерки, плотове и мебели в пространства, които имат по-мъжки характер.
 
Наситено зеленото при стените или акцентите в пространството ще остане и през следващата година. Сега усещането за природа в дома се подсилва и с ботаническите принтове и различните растителни видове, които в естествен или стилизиран вид ще присъстват под формата на изкуство в интериора. Бамбукът с неговото еко-послание, красота и топлина ще се настани естествено в дома на 2018-та.
 
Появява се Japandi, който е съчетание от японския и скандинавски стил в интериора. Звучи като истинска житейска философия. На изложенията видяхме много елементи от азиатската култура и естетика.
Скандинавският минимализъм ще бъде комбиниран и с бохемския еклектичен дизайн, но в една по-умерена форма, без претрупване и прекаляване. Бохо усещането се подчертава с повече ратан и плетена ракита. Продължавайки на тази вълна, хит ще бъдат и интериори, в които умело са комбинирани различни принтове и щампи. Геометрични, винтидж, тропически, абстрактни, етно или неутрални, тези десени могат да бъдат съчетани успешно, ако притежаваме усета и познанията за това. Текстилът на пода и мебелите ще бъде наслоен и полаган на няколко пласта.
 
Животът е твърде кратък, за да го прекараме между бели стени. Бялата стена е твърде стерилна за един дом, в който търсим уют. Тенденциите налагат нов неутрален нюанс на сивото, наречен Greige. Както подсказва името му, това е сиво с топлината на беж.
 
Преливането от тон в тон е друг тренд, който се очертава за 2018-та. Избираме един цвят и използваме различните му нюанси с наслагване. 
От там извеждаме и следващата тенденция - Color Blocks, която предполага оформянето на различни зони в дома, решени в определен цвят.
 
Една от ключовите думи в интериора днес е “комфорт”. Това важи при оформянето на удобните кътове за сядане и зоните за релакс в дома.
Особено внимание се обръща и на това как се съчетава функционалността с естетиката в дизайна. Вещи и мебели, към които се е подхождало чисто практично, сега са придобили нов, по-изящен вид. Пример са красивите щендери и закачалки от изложението в Париж.
 
Топлите, земни тонове също ще присъстват в цветовата палитра на интериора през 2018-та. Това са тъмно оранжево, топло жълто, прасковено, бургундско и ярко червено.
 
След години на светли стени в интериора сега дизайнерите ще преоткрият и оценят тъмните цветове при стенните покрития. Цели домове или акцентни стени в тях ще бъдат решени в наситено синьо, тъмно зелено, сиво или черно. Това ще внесе повече уют и дълбочина в пространствата. Мебелите и детайлите в тези интересни интериори “оживяват” лесно на тъмния фон. 
Много от стените ще останат в суров, недовършен вид или ще бъдат покрити с интересни релефни мазилки през следващата година. Това е част от тенденцията да се върнем към по-грубия, естествен вид на материалите, използвани в интериора.
 
В пространствата на открито около дома ще се внесе повече уют с удобни кресла, дивани и много текстил. Всекидневните преливат естествено във верандата пред дома.
В акцентите и детайлите ще виждаме все повече ръчно изработени, авторски предмети.
 
Top