10/10/2017 Силвана Василева Галерия

Оскар Нимайер - поет на армирания бетон

Архитектурен гении, визионер, творец, мечтател, Оскар Нимайер ваеше сградите си като женски скулптури. Запленяващи със своите органични форми, творенията му остават едно непреходно във времето богатство, което провокира сетивата ни и днес. Майстор на извивките, патриарх на модерната архитектура, Нимайер ще бъде запомнен с огромния си талант и дръзко въображение, които отварят тунел към бъдещето. 

Архитектът остава сред малкото хора, които стоят зад съвременния образ на Бразилия. Смелите му футуристични проекти в новата бразилска столица са символ на надеждите му за бъдещето на страната. Неговите експериментални творби от стоманобетон се превръщат в иконични сгради, обявени за паметници на културата. 
 
През дългия си творчески път бразилският архитект работи с едни от най-значимите имена в света на дизайна. Последовател е на Льо Корбюзие, но създава свой неповторим почерк, обединяващ здравината на монолитните железобетонни конструкции с изящните извивки и с новия начин, по който използва светлината в проектирането на пространството. Този почерк е белязал над 600 сгради по света. 
 
През 50-те, Нимайер успява да постави Бразилия на световната архитектурна карта. 
Строгите постулати на Модернизма той пречупва през бразилската си чувствителност и темперамент, като създава своята архитектурна поезия от големи конзоли и праволинейни форми. За чувствените форми в неговите проекти архитектът споделя, че черпи вдъхновение от родните планини, вълните в океана и извивките на женското тяло. Надвесена над залива на града, неговата “летяща чиния”, проектирана за Музей за съвременно изкуство в Нитерой край Рио де Жанейро, се счита за една от най-значимите му творби. Негови емблематични сгради са също Централата на ООН в Ню Йорк, върху чийто проект работи с Льо Корбюзие, както и католическата катедрала в Бразилия. След редица ключови сгради, с които оформя съвременния облик на бразилската столица, той работи по проекти във Франция, Италия, Америка, Алжир, Малайзия и Испания.
 
През 1988 година Оскар Нимайер получава огромно признание за творчеството си, печелейки наградата “Прицкер”. През целия си дългогодишен труд над чертожната дъска, той призовава за повече лекота, разкрепостеност и творчество в архитектурата. Геният търси красотата във формите, провокира фантазията и винаги ни изненадва. Това е посланието, което носят забележителните му творения и днес.
 
Top