12/02/2020 Силвана Василева Галерия

Кухнята на 2020 година

Началото на годината е подходящ момент за разчистване и обновяване и това засяга всички аспекти от живота ни. Едно от първите неща, с които можем да започнем е дома, като най-личното и скъпо за нас място. И тъй като кухнята е пространството, което най-често събира хората заедно, избрахме някои от най-интересните тенденции, които дефинират интериора на тази част от дома за 2020 година.

Каменна ера

Ако има нещо, което дефинитивно се налага в интериора напоследък, това е връщането на мрамора. С неговите красиви, естествено оформени нишки и цветове, той внася по един елегантен начин усещането за лукс и разкош в пространството.

Тъмни нюанси

Често пренебрегван като чисто „акцентен“ цвят, черното при стените, шкафовете и работните повърхности сега е една от актуалните тенденции в кухните. Цветът придава категоричност, тежест и лукс, като текстурираните дървени плоскости добавят провансалска нотка и уют.

Двойни острови

С разширяването на функциите на кухнята, кухненският остров се превърна в най-важната част от това толкова активно пространство в дома. Двойните острови в кухнята са удобен начин да бъде разделена зоната между процесите по приготвяне на храна, сервиране и хранене. С добавянето на двойни мивки, почистването след това е много по-лесно.

Цвят

Излизаме от комфорта на спокойната палитра в полза на неочакваните комбинации от цветове в кухнята. Възможностите са много - от уреди и подови настилки, до прозорците и шкафовете. Цветът в кухнята трябва да бъде актуален минимум пет години, така че е важно да се помисли извън текущите тенденции и да се избере цвят, който ще ви накара да се чувствате добре в дългосрочен план.

Зониране

Решено да дефинира следващото десетилетие, зонирането ще замени отворения план с така наречения „разчупен план“. Запазвайки усещането за простор на дизайн с отворен план, тенденцията използва внедряването на паравани, свободно стоящи мебели, шкафове и растения, с цел оформяне на различни зони и кътчета, предназначени за готвене, почивка и забавление.

Без дръжки

Съвременният дизайн в кухнята предполага лекота, елегантни линии и ергономичност. Кухненските шкафове без дръжки са една от най-категоричните тенденции за 2020 година. Технологичният напредък в механизмите за отваряне и затваряне на вратите направи възможно да се изчистят дръжките както в стенните, така и в базовите шкафове. Всичко се отнася до простотата и фокуса върху детайлите при мебелите в това пространство.

Злато

Сега, когато крановете се предлагат в богат избор от цветове и покрития, мивките в кухнята заблестява в златни оттенъци. Тяхното място в дизайна на кухнята е особено важно напоследък. Мивката не трябва да е само чисто функционална, но и изключително стилна и красива.

Шкафове и етажерки

Шкафовете за храни и подправки, известни още като етажерки за килери, са важна част от функционалността на кухнята. Големите и добре структурирани шкафове и етажерки са важен акцент при кухнята на 2020 година. С тяхна помощ всички хранителни продукти са подредени на едно място, без да са разпръснати в многобройни вградени шкафове. Това улеснява процеса на приготвяне на храна и оптимизира пазаруването.

Курираната кухня

В епоха на несигурност и натоварен дигитален живот хората изпитват все повече носталгия за пространство, в което да могат да забавят темпото и да се обградят с комфорта и сигурността на специалните за тях предмети и лични съкровища. В кухнята на 2020 година черпим вдъхновение от подредени в остъклени шкафове и по стелажи порцелан и сребърни изделия. В нея излагаме нашата лична курирана селекция от произведения на изкуството, декоративна керамика, готварски книги и други специални за нас предмети, за да добавим индивидуалност и уют в дома си.

Top